Manhattan

23Nápoj vznikl v klubu Manhattan v New Yorku v roce 1874. Základem koktejlu je podle originálního receptu žitná whisky, ale není vyjímkou narazit na verzi s bourbonem. Bourbon se začal používat v době prohibice v USA, kdy žitná whisky byla prakticky nedostupná, zatímco bourbon se pravděpodobně nikdy nepřestal vyrábět a byl na lékařský předpis běžne dostupný.

Recept

  • do sklenice naplněné ledem nalijte whisky a sladký vermut v poměru 2:1
  • přidejte 1 nebo 2 střiky bitteru
  • míchejte dokud směs nevychladne (20 – 30 vteřin)
  • sceďte do martini sklenice
  • ozdobte koktejlovou třešní

Ingredience

  • 4 cl whisky (žitná nebo bourbon)
  • 2cl sladký vermut
  • bitter (např. Angostura) – 1 nebo 2 střiky
  • koktejlová třešeň na ozdobu