Základními ingrediencemi pro přípravu Bloody Mary jsou vodka a rajčatový džus, namíchané zhruba v poměru 1:2. K nim se poté přidává citronová šťáva, různé kořenící přísady, jako jsou Worcesterská omáčka, Tabasco, chilli papričky, černý pepř, sůl, křen či hovězí bujón. Zdobí se nejčastěji stonkem celeru a plátkem citrónu, ale například také mrkví či olivami. Nalévá se do vysokých skleniček přes kostky ledu. Můžete se setkat také s nealkoholickou verzí, zvanou Virgin Mary, kde se v receptu vynechává vodka.
O tom, kdy se tento koktejl poprvé podával, se vedou spory. V USA se o Bloody Mary poprvé psalo v roce 1939, kdy měl hollywoodský herec George Jessel namíchat drink napůl z vodky a napůl z rajčatové šťávy. Podle jiných zpráv se ale prý servíroval již téměř o dvacet let dříve v pařížském baru New York. Ve Spojených státech se Bloody Mary často podává v restauracích při pozdních víkendových snídaních. Někteří znalci dokonce tvrdí, že má schopnost zbavit ranní kocoviny, tato skutečnost však není dostatečně prokázána…
Název Bloody Mary je odvozený od přezdívky anglické královny Marie I., která proslula jako fanatická obhájkyně katolické víry, jež nechala popravit téměř 300 svých protestantských odpůrců. Dnes je „Krvavá Marie“ známá v západním světě jako čarodějnice, ke které se váže spousta různých pověstí. Je rozšířená legenda, že ji lze spatřit v zrcadle v potemnělé místnosti, pokud se třikrát vysloví její jméno.
Recept
- Do šejkru dejte několik kostek ledu a všechny suroviny kromě stonku celeru.
- Důkladně promíchejte.
- Sceďte do sklenice naplněné drceným ledem.
- Ozdobte stonkem celeru.
Ingredience
- 30 ml – vodka
- 90 ml – rajčatová omáčka
- 15 ml – citrónová šťáva
- 5 – 6 kapek – Worcestrová omáčka
- 2 kapky – Tabasco
- špetka černého pepře
- špetka soli
- 1 stonek celeru, nebo plátek citrónu ozdobu