Grappa

55

Grappa je jedinečná italská pálenka z vína nebo matoliny. Grappa zdědila své jméno po italském městečku Bassano del Grappa z italského regionu Veneto. Obsah alkoholu se pohybuje v rozmezí od 40% do 60% .

Grappa původně vznikla ze snahy zabránít plýtvání na italských vinicíc, kdy nádeníci dostávaly zbytky po lisování vína – matoliny (slupky, semínka, větvičky) jako naturálie. Nádenící tyto zbytky nechávali destilovat u potulných lihovarníků. To bylo do roku 1960, kdy Grappa byla považována za nápoj chudé pracující třídy a farmářů. Do té doby se Grappa vyráběla ze zbytků jakékoli kvality. S rostoucí popularitou začali vznikat palírny, které vykupovali matoliny přímo od vinařů. O významnou změnu v historii destilátu Grappa se zasloužila žena jménem Giannola Nonino a její lihovar v Percoto v itálii, produkující destilát Grappa od roku 1897. V ranných sedmdesátých letech, začala třídit matoliny podle odrůdy hroznů a posunula tak kvalitu destilátu Grappa na vysokou úrověn.

Dnes je Grappa chráněna předpisy Europské Unie a může se vyrábět pouze na území itálie v některých ze 189 oficiálních palíren.

Chuť destilátu grappa závisí na použité odrůdě hroznů a místě pěstování. Obecně Grappa je silný a suchý alkoholický nápoj. Grappa je často užíván jako digestiv (látka podporující trávení).