Alkohol – mýty a fakta

Po pivu budu mít pivní mozol

Konzumace piva nesouvisí s tloustnutím. Kalorie jsou to, co vede k růstu hmotnosti. Půllitr piva obsahuje zhruba stejné množství kalorií jako půllitr sodovky.

Po černým pivu rostou holkám prsa

Bohužel pro dámy i pány, mezi zvětšováním poprsí a pitím černého piva není žádná spojitost.

Alkohol ničí mozkové buňky

Přímý vliv požívání alkoholu na odumírání mozkových buněk nebyl vědecky dokázán. Nicméně po dlouhodobém nadměrném užívání alkoholu lze u lidí spatřit poruchy paměti a zpomalené myšlení.

Na druhou stranu podle italkých vědců střídmé popíjení červeného vína má příznivý vliv na mozek a může sloužit jako prevence demence ve stáří.

Alkohol zvedne tělesnou teplotu

V 18. století se v Alpách pro zbloudilé cestovatele vydávaly výpravy s bernardýnem, který měl kolem krku připevněný soudek brandy. Obsah soudku sloužil jako první pomoc pro promrzlého člověka.

Požití alkoholu může vyvolat dočasný pocit tepla. Panák nebo dva způsobí roztažení krevních cév a posun teplé krve blíže k povrchu kůže, tento efekt současně způsobuje ztrátu tělesného tepla. Příliž mnoho alkoholu ve velmi chladném počasí vede k fatálnímu podchlazení.

Kofejn mi pomůže vystřízlivět

Kafe, sprcha, energetický nápoj, džus ani pohyb vám nepomůže vystřízlivět. Tělo odbourává alkohol v konstantním množství zhruba 0,15 promile za hodinu. Ná výstřízlivění si musíte prostě počkat.

Alkohol zvedne náladu

Ve skutečnosti je alkohol depresivum. Z počátku alkohol může vyvolat pocit štěstí a zvýšené energie, protože potlačuje zábrany. Ale to také znamená, že snižuje kontrolu emocí a chování.

Tělo si dokáže vyvynout toleranci na alkohol, čím víc piju

Čím víc pijete, tím víc si poškozujete tělo. Tolerance na alkohol je první příznak, že vaše tělo začíná být negativně ovlivňováno vaším pitím.

Pití více sklenic denně snižuje šanci na otěhotnění

Ženy, které pijí hodně, mají problémy s otěhotněním. Jestli chcete otěhotnět, nejlepší bude se vyhnout alkoholu úplně.

Požívání velkého množství alkoholu snižuje mužskou plodnost

Alkohol snižuje kvalitu a kvantitu spermií. Muži snážící se potomka by měli vzít v úvahu omezení požívání alkoholu.

S plným žaludkem se tolik neopiju

Jídlo v žaludku pouze zpozdí absorci alkoholu krví. Plný žaludek nazabrání intoxikaci alkoholem.