Klasický italský koktejl, který je s oblibou používán jako aperitiv před jídlem. Nápoj je složen ze tří ingrediencí, které jsou zastoupeny stejným dílem.
Recept
V míchací sklenici naplněné do půli ledem zkombinujte gin, campari a vermut. Míchejte dokud všechny ingredience nevychladnou (asi půl minuty). Sceďte do vychlazené lowball sklenice. Ozdobde zkrouceným plátkem kůry pomeranče.
Ingredience
- 1/3 – gin
- 1/3 – Campari bitter
- 1/3 – sladký vermut
- plátek pomeranče nebo kůru na ozdobu
Historie
Příběh o vzniku slavného míchaného nápoje Negroni nás zavede do hlavního města italského Toskánska – Florencie. Psal se rok 1919, bar Caffè Casoni, (dnes Caffè Cavalli) byl hojně navštěvován florentskou šlechtou, stejně tak americkými i anglickými turisty.
Jeden z pravidelných zákazníků Caffè Casoni byl hrabě Camillo Negroni, který podle některých historických pramenů zvládl i 40 míchaných nápojů za den. Jeho oblíbeným nápojem bylo Americano (Campari, sladký vermut a soda). Při jedné své návštěvě požádal barmana o silnější verzi s ginem místo sody. Barman Fosco Scarselli mu vyhověl, koktejl namíchal a ozdobil pomerančem.
Hrabě si nový nápoj okamžitě velice oblíbil. Postupně začali poptávat tuto variantu další hosté a Nergoni se stal velice populárním nápojem.