Tequila

Vznik tequily se datuje do 16. stol. do státu Jalisco v západní části Mexika. Již dlouho před příchodem španělských dobyvatelů vyráběli Aztékové z rostliny agáve kvašený alkoholický nápoj zvaný pulque. Španělé se je pokusili poté, co spotřebovali svoje vlastní zásoby brandy, napodobit a začali plody modré agáve destilovat – tímto způsobem spatřila světlo světa tequila, která dodnes patří k nejoblíbenějším alkoholickým nápojům.

Výroba tequily

Pěstování a zpracování modré agáve se řídí tradičními postupy. Plody nazývané piñas, dosahující obřích rozměrů a hmotnosti kolem 40 až 70 kg, je třeba sklidit přesně v pravý čas, aby měly dostatečný obsah cukru a nezačaly se ještě přeměňovat v dužinatý stvol. Po sklizni jsou plody rozsekány a je z nich vymačkána šťáva, která je na několik dní uložena do kvasných nádrží, kde dochází k přeměně cukru na alkohol. Samotná destilace je opakována dvakrát, nebo případně i třikrát. Výsledný produkt poté může být ihned stáčen do lahví, nebo může být uložen do dubových sudů, ve kterých po dobu dvou měsíců až tří let probíhá proces zrání.

Druhy tequily

Na lahvích se často setkáte s označením „100% agave“, nebo „mixtos“. Zatímco v prvním případě je tequila vyrobena 100% z plodů modré agáve, ve druhém případě by měl jejich podíl dosahovat nejméně 51 % a zbytek je doplněn glukózovým nebo fruktózovým cukrem. Na lahvích byste se měli setkat také se zkratkou NOM (ochranná známka Norma Oficial Mexicana) doplněnou o identifikační číslo, udávající oblast, kde byla tequila vyrobena.

Tequila většinou obsahuje 38-40 % alkoholu. Někteří výrobci však mají ve zvyku provést destilaci na 50 % obsah alkoholu a následně ji na požadovanou hodnotu zředit vodou – to se ale samozřejmě může negativně odrazit na chuti nápoje. Kvalita tequily rovněž do značné míry závisí na délce procesu zrání. Tequila, která je stáčena do lahví ihned po destilaci, se označuje jako bílá nebo stříbrná tequila (tequila blanco). O něco vyšší kvality by měla dosahovat tzv. zlatá tequila (tequila oro). Nejkvalitnější produkty jsou označovány jako tequila reposado nebo añejo, u kterých může zrání probíhat až tři roky a které se vyznačují tmavšími barevnými odstíny.

Jak se pije tequila

V Mexiku, odkud tequila pochází, se tento nápoj pije většinou bez přísad. Někdy se k tequile zároveň připíjí drink zvaný sangrita, připravený z pomerančového džusu, grenadiny a čili papriček. V Evropě i USA má již dlouhou tradici podávat tequilu s plátkem limety nebo citrónu a se solí. Sůl se nanese na hřbet ukazováčku ruky, odkud se postupně líže, zapíjí se tequilou a přikusuje se plátek citrusu. Má se za to, že sůl pomáhá odbourávat alkohol a citrus přispívá k dotváření chuti. Méně kvalitní druhy tequily se doporučují podávat řádně vychlazené, protože to může pomoci zamaskovat nevyvážené chuťové odstíny.

V některých evropských zemích je zvykem pít zlatou tequilu se skořicí nanesenou na plátku pomeranče, zatímco bílá neboli stříbrná tequila se pije tradičním způsobem se solí a plátkem citrónu. Tequila je rovněž součástí mnoha oblíbených koktejlů. Nejznámější z nich je asi Margarita, která kromě tequily obsahuje pomerančový likér a limetový džus. V Mexiku je hodně populární koktejl s názvem Paloma, do kterého se přidává grepová limonáda. Určitě jste už slyšeli také o koktejlu Tequila Sunrise, který je složený z tequily, pomerančového džusu a grenadiny.